Fedémes – helyzetjelentés

Kedves Pilóták!

Sokféle hírt és kommentet lehetett olvasni a különböző fórumokon, és ezekről mi is csak közvetve értesültünk, de talán jobb ha tudja mindenki, hogy mi a helyzet az ország egyik legfontosabb oktató helyével kapcsolatosan.

Az előző év végén Natura 2000 besorolása lett a területnek, ami néhány következménnyel jár együtt, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne lehetne használnunk a területet siklóernyőzésre.

Azért, hogy továbbra is legálisan lehessen használnunk  a területet, két fronton indultak tárgyalások, a Szövetségek a Bükki Nemzeti Park vezetőjével, míg Laci bácsiék a helyi természet őrrel és a tulajdonossal kezdték meg a beszélgetéseket. Ez a két szál most tavasszal találkozott. Laci bácsiék megegyeztek a helyiekkel, és ezt a megállapodást követve kértünk engedélyeket, egy kivétellel, a létszám korláttal. A másik probléma, hogy a Fedémesi klub – rajtuk kívül álló okok miatt – de nem tudott beadni engedélykérelmet, így ezt mindenképp a Szövetségeknek kellett intézni, ezért folytattuk mi a megkezdett munkát.

Az előzetesen megbeszélt 20-30 fős létszám korlátot nem láttuk kivitelezhetőnek és működőképesnek, állandó konfliktusokat szült volna, hogy ki regisztrált, ki nem, nyilván problémát jelentett volna, ha a helyiek nem tudnak menni, mert mások beregisztráltak előttük, valamint ilyen kevés pilótával nehezen finanszírozhatónak tartottuk a starthelyet. Így Laci bácsival és Veronikával egyeztetve újra tárgyaltunk a Nemzeti Park vezetőivel és helyi természetőrével, valamint Bozó Olivér a terület gazdája is fogadott minket egy újabb megbeszélésre. Így most sikerült szóban megállapodni a létszámkorlát nélküli területhasználatról. A múlt héten már be lett adva a kérelem, várjuk a hivatalos értesítést.

Jelenlegi feladat, hogy a domboldalban ütött sebeket (felszállító autók keréknyomai) eltüntessük, még márc. 30 előtt. A pontos feladatot egyeztettük Bozó Olivérrel és a Nemzeti Park minden munkatársával, és ehhez keresünk most valakit, aki elvállalja, mindenkit megkérdeztünk, aki tud segíteni, és ha valakinek van ötlete örömmel várjuk.

Végül elmondanám, hogy a legelső kérelmet kivéve az összes feladatnál egyeztettünk Laci bácsival és Veronikával, folyamatos a párbeszéd, konstruktív az együttműködés és úgy gondolom, hogy közös a cél, egy bárkában evezünk. Szeretnénk, hogy Fedémes megmaradjon olyannak, amilyen volt, és természetesen ezt Laci bácsival együtt értjük.

Ha valakinek kérdése van, szívesen állunk rendelkezésre, telefonon, emailben, de sajnos a Facebook összes oldalát, csoportját mi sem tudjuk követni.

SVB – Közös Siklóernyős Starthelybizottság – Jenes Győző