Fedémes – 2021.03.23

Kedves Siklóernyős Pilóták!

Hétfőn sikerült bejárni a terepet a helyi természet őrrel, és megegyezni a kivitelezővel együtt azokban a feladatokban, és elvégzésükben, amire még szükség van ahhoz, hogy használhassuk a területet, és ezeket a munkálatokat a terület tulajdonosa is jóváhagyta.

A héten csütörtökön elkezdődnek a munkálatok gépekkel a megbeszéltek szerint, viszont néhány feladatnál jó lenne kétkezi segítség. Ha valaki szivesen segitene, az kérjük jelentkezzen (starthelyalap(kukac)googlegroups.com), nagyjából 4-5 embernek lenne egy félnapos feladat, ásás, kapálás.

A területet használhatjuk az engedély megérkeztéig, ezt a tulajdonos és a természetőr is jóváhagyta, viszont a következő FONTOS szabályokat be kell tartani, ha hosszútávon szeretnénk használni a területet:

  • az engedély megérkeztéig az oktatók se menjenek fel autóval a terepre (remélhetőleg utána lesz néhány autóra felhajtási engedély)
  • ha valakinek muszáj felmennie valamilyen munkálat stb. miatt, akkor semmiképp se térjen le a régen használt földútról, most hétvégén is látott a tulajdonos sárba ragadt autót, nem is az úton, hanem mellette, ezek veszélyeztetik a területhasználatunkat a legnagyobb mértékben
  • a leszállóba vezető, kerülőutat se használjátok autóval, ez a tulajdonos külön kérése
  • a starthelyre való felsétálás, és a leszállóból való visszasétálás közben, ne a meglévő keréknyomokat használjuk, mert ezeket a feladatunk visszafüvesíteni, hanem lehetőleg mellette sétáljanak vissza a növendékek
  • ne maradjon szemét, cigarettacsikk a területen
  • parkolni lent a falu végén a Natura tábla előtt, sok autó esetén még a faluban, a patak mentén vannak parkolóhelyek, legyetek tisztelettel a falubeliekre
  • az őszi vadászszezonban 10-17 között lehet a starthelyen tartózkodni, egyébként napkelte és napnyugta között lehetséges
  • minden további szokásról, és fontos tudnivalóról, szabályról érdemes a helyi klubnál tájékozódni

Kérjük ezeknek a szabályoknak a betartásával őrizzük meg a békés és együttműködő viszonyt! Amint megkapjuk a természetvédelmi engedélyt, egy ennél pontosabb starthelyrendet és szabályzást szeretnénk kialakítani Laci bácsival együtt.

Az eddigi munkálatokért nagy köszönet jár Kállay Csongornak, aki segített a tárgyalásoknál, köszönet Bozó Olivérnek a terület tulajdonosának, aki ingyen rendelkezésünkre bocsájta a területet, a Bükki Nemzeti Parknak, aki segít abban, hogy a természetvédelmi szabályoknak megfelelően használhassuk a területet és mindazoknak a pilótáknak, segítőknek, akik munkájukkal rendbe tették a területet, és tettek azért, hogy továbbra is mindenki használhassa a Fedémesi Oktató Terepet!

Köszönjük!

SVB