LHHH – cserjeirtás 2021.03.27

Kedves Pilóták!

A mai napon SVB szervezésben 5 pilótával próba cserjeirtást végeztünk 9fa starthelyen. Mint az köztudott, közel 10 éve nem volt kitakarítva a tanulódomb.
Az összes engedély és hozzájárulást a mai napra sikerült megszerezni. Ezen felbuzdulva, hogy tervezni tudjunk a jövőben, ad hoc kis csapattal és egy marék kéziszerszámmal kimentünk, hogy lássuk a jövőbeli cserjeirtás logisztikáját. Ezúton is köszönjük a résztvevő pilótáknak a segítséget.
Nagyjából 9 körül, az alábbi  párbeszédekkel kezdtük a munkálatokat:
„akkor ti rutinosak vagytok, vigyétek ami kell… Aha de azért beszéljük át hogy pont ezt a típust hogy kell használni…”
” ez mi a fa**om rajta?”
” Te, ezt nem kéne valahogy bekapcsolni?”
” hátrafelé fogsz vágni?, ha nem akkor fordítsd meg a markolatot…”
” ebbe nem kéne olaj?”
Ahhoz képest hogy reggel így kezdtünk, egész jól haladtunk és jelentős területet sikerült kivágni. Sőt a láncfűrészeket és motoros kaszákat sem tettük tönkre 🙂 , valamint mindenkinek megmaradt az összes végtagja.
 Engedély szerint a levágott cserjéket le kell termelni a területről, majd le kell darálni. Az összehordás hatalmas kihívás, de még kevéske létszámmal és hősies bírkozással is sikerült a tüskés bozót nagy részét kihúzni a földút mellé. Mivel a cserjeirtást engedély szerint március 30-ig kell befejezni, így szombaton folytatnunk kell a munkálatokat. És mivel nem igazán lesz távidő, így sok-sok pilótát várunk, hogy társadalmi munka keretében a maradék cserjét levágjuk és összehordjuk. A letermelt anyag aprítását megtehetjük 30-a után, de rövid időn belül el kell végeznünk. Ám ez egy másik történet lesz nagyobb létszámmal, bográccsal …
Ezért , aki ráér 03.27. szombaton (akár 1-2 órára is ), azt sok szeretettel várjuk a helyszínen.
Amit tudni kell:
9fa környezetében be szeretnénk fejezni az irtást és az összehordást. Ehhez lesznek motoros vágószerszámok és kezelők. Akinek esetleg lenne láncfűrésze, motoros kaszája vagy fejszéje és szívesen elhozná, azt megköszönnénk. Természetesen a gépekhez az üzemanyagot adjuk (1:40)
Most szombaton vágóeszközönként kb. x3 ember lenne optimális a levágott bozót összehordásához. Ehhez korlátozott számban munkavédelmi kesztyűt tudunk biztosítani. Bozót kihúzáshoz tüskeállaó ruházat és védőszemüveg nem árt., pár védőszemüveget beszereztünk, de mivel nem ismert a létszám, nem biztos, hogy tudunk mindenkinek adni.
Ha lesz elég ember, akkor Vöröskőváron szintén végeznénk egy tisztítást, bár a jelenlegi sávot most nem szélesítjük, mert arra nincs időnk.  Kora télen viszont azt is kitakarítanánk, engedély lesz rá.
Vöröskővárhoz is inkább sok-sok ember kell a letermelt bozót kihúzásához.
Amennyiben valaki biztosan jönne, az kérem jelezze Barla Rolandnak (messengeren, vagy emailen rolandbarla@gmailpontcom. Aki meg csak véletlenül éppen arra jár, annak is nagyon fogunk örülni és fogunk tudni munkát adni 🙂
Nagyon fontos, hogy ha bárki március 30-ig, a szombati szervezésen felül ki tud menni a területre kérjük, hogy egyeztessenek valamelyik SVB taggal, hogy mit lehetséges az engedély alapján tiszítani. Szeretnénk a meglévő jó kapcsolatokat megőrizni a  Dinpivel, engedélyesekkel és a terület vagyonkezelőivel, amihez fontos, hogy csak az engedélyezett területen történjen cserjeirtás.
A levágott cserjéket ősszel, a Dinpi által engedélyezett anyaggal beinjektáljuk, hogy ne sarjadjanak ki újra. Persze addig azért fognak, de majd akkor megoldjuk ezt.
Kora télre – várhatóan nyár végén meglesz az összes engedélyünk – időben meg fogunk tudni szervezni újabb irtást.
Bárkinek kérdése lenne, keressetek minket az SVB csatornáin, a starthelyalap@googlegroupspontcom-on, a facebookon, vagy az SVB tagjait messengeren, telefonon, emailen.
Köszönettel, SVB
164213363_4174598279241012_3238182125449426990_n 164492388_4174598902574283_2714253629098695175_o