Fedémes közlemény – 2021 Nyár

Kedves Pilóták!

A Fedémesi tanulódombokra megérkezett a nyár elején az engedély, amit akkor publikáltunk, de talán sok félreértés van ezzel kapcsolatosan, így néhány dolgot szeretnénk tisztázni.

A terület látogatható, használható, lehet repülni.

Néhány háttér információ:

Tulajdonosi oldal:

  • A terület nagyobbik részének tulajdonosa Bozó Olivér ingyen a használatunkra bocsátja a területét, annyit kér, hogy az évi egyszeri kaszáltatás költségét fizessék ki a szövetségek, ami úgy gondoljuk, hogy több mint méltányos.
  • A kisebb részéért pedig fizetünk egy évi használati díjat, mindkettő időben rendezve lesz.
  • Amiket a területeken rendezni kellett, vagy el kellett távolítani, azok a Natura 2000-es terület feltételei, amikről nem tehetnek a tulajdonosok.

Azt gondoljuk, hogy aki ezek után a tulajdonosok ellen beszél, az nem segíteni, hanem ártani szeretne Fedémes ügyének, mindezektől a Szövetségek elhatárolódnak.

Természetvédelmi oldal:
Az engedély szerint a tavaszi időszakot leszámítva lehet repülni, viszont egyszerre maximum 20 siklóernyő használhatja a területet, viszont ez nem zárja ki, hogy többen fent legyenek a dombon. Így egészen biztosan tudja minden egyéni pilóta használni, akár 1-2 iskola mellett is, ha össze tudunk fogni. Aki odamegy figyeljen arra, hogy ne legyen több ernyő kiterítve mint a megadott létszám. A jelenlegi állapotot látva nem szokott ebből probléma lenni.

Ősszel lesz egy bejárás a természet őrökkel, és akkor lesz lehetőség újratárgyalni az engedély feltételeit. Abban bízunk, hogy akkor sikerült jobb feltételekben megegyezni.

Amire oda kell figyelni: 

  • Autóval senki sem mehet fel!
  • Ne tapossunk ki utakat!
  • Tartusk be a létszámkorlátozást!
  • Ne szemetelj!

Akinek segítő szándékú ötlete, tanácsa van, azt kérjük, hogy írják meg nekünk: starthelyalap@googlegroups.com címre, de kérjük, hogy ne a facebookon kezdeményezzenek kommentháborút, mert ezek sokat ártanak a területhasználati lehetőségeinken.

SVB – Közös Starthely Bizottság